Blog

Blog

 1. Van escapisme tot strijdlust; zes dominante thema's voor de komende tien jaar

  11 januari 2021 - door PIM Redactie - 0 reacties

  nielshansen3.jpg

  28 december 2020 - Merken maken een shift naar vertrouwen en verbinding, voorspelt Niels Hansen (Lunar Institute) in het PIM Trendrapport.

  Lees meer over "Van escapisme tot strijdlust; zes dominante thema's voor de komende tien jaar"

 2. PIM herijkt strategie: ‘Marketeers kunnen veel meer impact maken’

  16 december 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  PIM-bestuur 2020.jpg

  Rotterdam, 17 december 2020De marketeer heeft een unieke positie om het verschil te maken in de wereld van vandaag, maar doet dat nog te weinig. Platform Innovatie in Marketing (PIM) gelooft dat de marketeer juist de persoon is die betekenisvolle impact kan hebben op klanten, de business en de wereld als geheel. Om marketeers daarbij te faciliteren, heeft het platform haar missie, visie en strategie herijkt en aangescherpt. PIM roept zowel marketeers, andere organisaties als stakeholders op om samen deze visie waar te maken. De eerste stap is de formulering van een gezamenlijk marketingmanifest.

  Lees meer over "PIM herijkt strategie: ‘Marketeers kunnen veel meer impact maken’"

 3. De marketing-P’s van Kotler mogen er een D bij krijgen

  11 december 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Wankie.jpg

  De D van Datamarketeers, wel te verstaan. Om als merk en bedrijf relevant en succesvol te zijn, moet je in staat zijn klantbehoeften te doorgronden. Data speelt daarin een cruciale rol. Dat stelt Wankie Chan, Marketing Director EMEA medium business bij Dell Technologies en bestuurslid van Platform Innovatie in Marketing (PIM). Tijdens de PIM-talkshow over digitalisering spreekt ze zich scherp uit. ‘Marketing moet de regie pakken en de aanjager zijn van digitale transformatie. Zet technologie in om je klanten goed te bedienen, om de optimale beleving te creëren en je businessmodel te realiseren.’

  Lees meer over "De marketing-P’s van Kotler mogen er een D bij krijgen"

 4. PIM Trendrapport 2021: maatschappij op kantelpunt, merken moeten vermenselijken

  9 december 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  coverfoto pim.jpg

  Rotterdam, 10 december 2020 – Platform Innovatie in Marketing (PIM) lanceert tijdens het PIM Trend Fest op 21 januari 2021 het 16e trendrapport. Thema van het rapport: de vermenselijking van merken. De maatschappij staat op een omslagpunt, constateren de onderzoekers. Merken kunnen niet meer volstaan met het bieden van inspiratie voor een leuker leven, maar worden uitgedaagd daadwerkelijk bij te dragen aan een positieve verandering in de wereld.

  Lees meer over "PIM Trendrapport 2021: maatschappij op kantelpunt, merken moeten vermenselijken"

 5. Hoe drastische keuzes Vinted wereldwijd succes brachten

  1 december 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Thomas P.jpg

  Vinted, platform voor tweedehands kleding en andere producten, is een succes in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Toch was het bedrijf in 2016 bijna ter ziele. CEO Thomas Plantenga vertelt hoe Vinted zijn ideale businessmodel heeft ontwikkeld en hoe het de digitale met de fysieke wereld verbindt. En de bonusvraag: waarom speelt televisie zo’n grote rol voor deze digitale scale-up? Aljan de Boer gaat met Plantenga in gesprek.

  Lees meer over "Hoe drastische keuzes Vinted wereldwijd succes brachten"

 6. Eveline van Zeeland wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2020 met 'Marketing Design'

  26 november 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  eveline van zeeland.png

  Utrecht, 26 november 2020 – Het boek ‘Marketing Design met Customer Journey Mapping’ is vandaag door de jury van de PIM Marketing Literatuur Prijs verkozen tot het beste marketingboek van 2020. De auteur Eveline van Zeeland stelt met haar boek dat marketing veelomvattend is. Het winnende boek handelt over het begrijpen van je klanten én het ontwerpen van creatieve oplossingen voor je doelgroepen. Zonder het onderzoekende los te laten, legt dit boek de nadruk op het ontwerpende en creatieve karakter van marketing. Eveline van Zeeland doet een gewaagde maar geslaagde poging om marketing, customer experience, design en neuromarketing te combineren, met als doel marketeers aan te zetten tot een meer op analyse gebaseerde creativiteit. Dit jaar gaat de prijs voor het beste Marketing Studieboek naar ‘Online invloed’ van Bas Wouters en Joris Groen.

  Lees meer over "Eveline van Zeeland wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2020 met 'Marketing Design'"

 7. Terugkijken: 'Bouwen aan vertouwen als Merk'

  29 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Op maandag 26 oktober bespraken we tijdens de online PIM-talkshow hoe merken bouwen aan vertrouwen. Aljan de Boer ging in gesprek met de merken Synergie, Vattenfall en Tenzing.

  Lees meer over "Terugkijken: 'Bouwen aan vertouwen als Merk'"

 8. Dit zijn de genomineerden voor de PIM Marketing Literatuur Prijs 2020

  20 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Beeld MLP2020.jpg

  Rotterdam, 22 oktober 2020 – De genomineerde boeken voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2020 zijn bekend. Platform Innovatie in Marketing (PIM) wil met deze prijs de aandacht vestigen op de ontwikkelingen in het marketingvak. Uit de genomineerden van deze achttiende editie ziet de vakjury veel aandacht voor merken, klantbeleving en service bij de auteurs. Vorig jaar won Gino van Ossel met zijn boek ‘Retail – De digitale hysterie voorbij’ deze prestigieuze marketingliteratuurprijs.

  Lees meer over "Dit zijn de genomineerden voor de PIM Marketing Literatuur Prijs 2020"

 9. ‘Je moet het menen’

  18 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Guido Stein hr.jpg

  Fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Dat is de duurzaamheidsambitie van Vattenfall. Hoe wekt dit grote energiebedrijf vertrouwen en hoe maken ze die brede boodschap herkenbaar en behapbaar voor de consument? Guido Stein, Director Customer Strategy and Brand vertelt erover tijdens de online PIM-talkshow ‘Bouwen aan vertrouwen’ op 26 oktober. Hij onthult alvast enkele succesfactoren.

  Lees meer over "‘Je moet het menen’"

 10. ‘Ga naar buiten en neem de uitdagingen mee naar je board’

  29 september 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Joris van Zoelen SYNERGIE.tif

  Inspirerende bedrijven zijn gemiddeld succesvoller op alle fronten: ze hebben productievere werknemers, trouwere klanten, meer innovatie en betere winstcijfers. En: dat inspiratiegehalte is te ontwikkelen. Joris van Zoelen doet al tien jaar onderzoek naar inspirerende bedrijven. De laatste jaren blijkt maatschappelijke impact een belangrijke rol te spelen in dat inspiratiegehalte. De marketeer kan hierin een cruciale rol spelen – als die het durft.

  Lees meer over "‘Ga naar buiten en neem de uitdagingen mee naar je board’"

 11. PIM vraagt marketeers nieuwe betekenis te geven aan marketing

  29 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  spiegelsessie 1.jpg

  Rotterdam, 29 juni 2020Het marketingvak is in beweging. Grote maatschappelijke en economische vraagstukken roepen om structurele aandacht en marketeers kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Toch lijkt het marketingvak juist haar rol als strategievormer te verliezen. Hoe kan marketing weer nieuwe betekenis krijgen en een volwaardige bijdrage leveren als regisseur van waarde? Platform Innovatie in Marketing (PIM) onderzoekt dit en vraagt hiervoor marketeers in Nederland hun mening te geven tijdens een online rondetafelgesprek op 16 juli.

  Lees meer over "PIM vraagt marketeers nieuwe betekenis te geven aan marketing"

 12. Outside-in blik van marketing voedt R&D van TomTom

  24 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  TomTom heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van marktleider in navigatiesystemen voor particulieren, hebben ze zich ontpopt tot een b2b-speler die samenwerkt met autofabrikanten en techbedrijven om oplossingen te bieden voor een wereld waarin het gemakkelijker, schoner en veiliger autorijden is. De rol van marketing daarin speelt al ver voordat de producten ontwikkeld zijn, stelt de Global Director of Marketing Automotive, George de Boer. Op 30 juni vertelt hij hier meer over tijdens het online PIM event over Revenue Growth Management.

  Lees meer over "Outside-in blik van marketing voedt R&D van TomTom"

 13. Pricing: het ondergeschoven marketingkindje?

  15 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Met een goede prijsstrategie kun je je concurrentiepositie versterken en je resultaten verbeteren. 'Alleen al door meer aandacht te geven aan het element prijs, ga je marges vergroten,' ziet pricing expert Tijs Rotmans in de praktijk. Hij legt tijdens een online sessie van PIM op 30 juni uit welke pricingstrategieën er zijn, hoe je met bewust prijsbeleid je bedrijfsdoelstellingen kunt bereiken en waarom jouw rol als marketeer daarin zo belangrijk is.

  Lees meer over "Pricing: het ondergeschoven marketingkindje?"

 14. Belvilla: 'Per dag toetsen we wat er leeft'

  19 mei 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  De reisbranche is hard getroffen, ook de vakantiehuizen van Belvilla liepen vele boekingen mis. Toch is deze tak van reizen een van de eerste die nu weer opkrabbelt. Hoe ging Belvilla om met de crisiscommunicatie en hoe komen ze nu terug met het goede nieuws? 'We peilen continu de stemming, daarvoor werken we in het bedrijf nauw samen,' vertelt Hanita van der Meer, Brand PR director bij moederbedrijf OYO Vacation Homes. Op 26 mei laat ze zien hoe je een crisis ombuigt naar een kans en welke rol communicatie daarbij speelt.

  Lees meer over "Belvilla: 'Per dag toetsen we wat er leeft'"

 15. Nieuwe klantwensen scheppen nieuwe kansen - zo profiteer je daarvan

  19 mei 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Alles wat je als marketeer dacht te weten over klantwensen en consumentengedrag staat sinds maart op losse schroeven. Hoe kom je erachter wat klanten nu nodig hebben en hoe speel je daarop in? Daniel Ushida geeft je een mini-college growth hacking: over het stellen van de juiste vragen, de zin van experimenteren en de noodzaak om te durven falen.

  Lees meer over "Nieuwe klantwensen scheppen nieuwe kansen - zo profiteer je daarvan"