Blog

Blog

 1. Eveline van Zeeland wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2020 met 'Marketing Design'

  26 november 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Utrecht, 26 november 2020 – Het boek ‘Marketing Design met Customer Journey Mapping’ is vandaag door de jury van de PIM Marketing Literatuur Prijs verkozen tot het beste marketingboek van 2020. De auteur Eveline van Zeeland stelt met haar boek dat marketing veelomvattend is. Het winnende boek handelt over het begrijpen van je klanten én het ontwerpen van creatieve oplossingen voor je doelgroepen. Zonder het onderzoekende los te laten, legt dit boek de nadruk op het ontwerpende en creatieve karakter van marketing. Eveline van Zeeland doet een gewaagde maar geslaagde poging om marketing, customer experience, design en neuromarketing te combineren, met als doel marketeers aan te zetten tot een meer op analyse gebaseerde creativiteit. Dit jaar gaat de prijs voor het beste Marketing Studieboek naar ‘Online invloed’ van Bas Wouters en Joris Groen.

  Lees meer over "Eveline van Zeeland wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2020 met 'Marketing Design'"

 2. Terugkijken: 'Bouwen aan vertouwen als Merk'

  29 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Op maandag 26 oktober bespraken we tijdens de online PIM-talkshow hoe merken bouwen aan vertrouwen. Aljan de Boer ging in gesprek met de merken Synergie, Vattenfall en Tenzing.

  Lees meer over "Terugkijken: 'Bouwen aan vertouwen als Merk'"

 3. Dit zijn de genomineerden voor de PIM Marketing Literatuur Prijs 2020

  20 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Beeld MLP2020.jpg

  Rotterdam, 22 oktober 2020 – De genomineerde boeken voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2020 zijn bekend. Platform Innovatie in Marketing (PIM) wil met deze prijs de aandacht vestigen op de ontwikkelingen in het marketingvak. Uit de genomineerden van deze achttiende editie ziet de vakjury veel aandacht voor merken, klantbeleving en service bij de auteurs. Vorig jaar won Gino van Ossel met zijn boek ‘Retail – De digitale hysterie voorbij’ deze prestigieuze marketingliteratuurprijs.

  Lees meer over "Dit zijn de genomineerden voor de PIM Marketing Literatuur Prijs 2020"

 4. ‘Je moet het menen’

  18 oktober 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Guido Stein hr.jpg

  Fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Dat is de duurzaamheidsambitie van Vattenfall. Hoe wekt dit grote energiebedrijf vertrouwen en hoe maken ze die brede boodschap herkenbaar en behapbaar voor de consument? Guido Stein, Director Customer Strategy and Brand vertelt erover tijdens de online PIM-talkshow ‘Bouwen aan vertrouwen’ op 26 oktober. Hij onthult alvast enkele succesfactoren.

  Lees meer over "‘Je moet het menen’"

 5. ‘Ga naar buiten en neem de uitdagingen mee naar je board’

  29 september 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Joris van Zoelen SYNERGIE.tif

  Inspirerende bedrijven zijn gemiddeld succesvoller op alle fronten: ze hebben productievere werknemers, trouwere klanten, meer innovatie en betere winstcijfers. En: dat inspiratiegehalte is te ontwikkelen. Joris van Zoelen doet al tien jaar onderzoek naar inspirerende bedrijven. De laatste jaren blijkt maatschappelijke impact een belangrijke rol te spelen in dat inspiratiegehalte. De marketeer kan hierin een cruciale rol spelen – als die het durft.

  Lees meer over "‘Ga naar buiten en neem de uitdagingen mee naar je board’"

 6. PIM vraagt marketeers nieuwe betekenis te geven aan marketing

  29 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  spiegelsessie 1.jpg

  Rotterdam, 29 juni 2020Het marketingvak is in beweging. Grote maatschappelijke en economische vraagstukken roepen om structurele aandacht en marketeers kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Toch lijkt het marketingvak juist haar rol als strategievormer te verliezen. Hoe kan marketing weer nieuwe betekenis krijgen en een volwaardige bijdrage leveren als regisseur van waarde? Platform Innovatie in Marketing (PIM) onderzoekt dit en vraagt hiervoor marketeers in Nederland hun mening te geven tijdens een online rondetafelgesprek op 16 juli.

  Lees meer over "PIM vraagt marketeers nieuwe betekenis te geven aan marketing"

 7. Outside-in blik van marketing voedt R&D van TomTom

  24 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  TomTom heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van marktleider in navigatiesystemen voor particulieren, hebben ze zich ontpopt tot een b2b-speler die samenwerkt met autofabrikanten en techbedrijven om oplossingen te bieden voor een wereld waarin het gemakkelijker, schoner en veiliger autorijden is. De rol van marketing daarin speelt al ver voordat de producten ontwikkeld zijn, stelt de Global Director of Marketing Automotive, George de Boer. Op 30 juni vertelt hij hier meer over tijdens het online PIM event over Revenue Growth Management.

  Lees meer over "Outside-in blik van marketing voedt R&D van TomTom"

 8. Pricing: het ondergeschoven marketingkindje?

  15 juni 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Met een goede prijsstrategie kun je je concurrentiepositie versterken en je resultaten verbeteren. 'Alleen al door meer aandacht te geven aan het element prijs, ga je marges vergroten,' ziet pricing expert Tijs Rotmans in de praktijk. Hij legt tijdens een online sessie van PIM op 30 juni uit welke pricingstrategieën er zijn, hoe je met bewust prijsbeleid je bedrijfsdoelstellingen kunt bereiken en waarom jouw rol als marketeer daarin zo belangrijk is.

  Lees meer over "Pricing: het ondergeschoven marketingkindje?"

 9. Belvilla: 'Per dag toetsen we wat er leeft'

  19 mei 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  De reisbranche is hard getroffen, ook de vakantiehuizen van Belvilla liepen vele boekingen mis. Toch is deze tak van reizen een van de eerste die nu weer opkrabbelt. Hoe ging Belvilla om met de crisiscommunicatie en hoe komen ze nu terug met het goede nieuws? 'We peilen continu de stemming, daarvoor werken we in het bedrijf nauw samen,' vertelt Hanita van der Meer, Brand PR director bij moederbedrijf OYO Vacation Homes. Op 26 mei laat ze zien hoe je een crisis ombuigt naar een kans en welke rol communicatie daarbij speelt.

  Lees meer over "Belvilla: 'Per dag toetsen we wat er leeft'"

 10. Nieuwe klantwensen scheppen nieuwe kansen - zo profiteer je daarvan

  19 mei 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Alles wat je als marketeer dacht te weten over klantwensen en consumentengedrag staat sinds maart op losse schroeven. Hoe kom je erachter wat klanten nu nodig hebben en hoe speel je daarop in? Daniel Ushida geeft je een mini-college growth hacking: over het stellen van de juiste vragen, de zin van experimenteren en de noodzaak om te durven falen.

  Lees meer over "Nieuwe klantwensen scheppen nieuwe kansen - zo profiteer je daarvan"

 11. Dit gaan we doen met jullie suggesties

  10 april 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Op 1 april stuurden we jullie een aantal vragen en de respons was overweldigend: veel, snel, openhartig en uitgebreid. Bedankt daarvoor! We delen hier de resultaten. Deze gebruiken wij in ieder geval om ons aanbod van de komende maanden aan te scherpen. Daarnaast kwamen we veel goede tips tegen, die we graag met jullie delen.

  Lees meer over "Dit gaan we doen met jullie suggesties"

 12. Dutch Marketing Awards: Arno de Jong is Marketeer of the Year, Hello Fresh wint Marketing Company Award

  26 maart 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Amsterdam 26 maart 2020 - Donderdagavond zijn de bedrijven en personen die vorig jaar in Nederland de grootste marketingprestatie hebben geleverd, beloond met een Dutch Marketing Award. Maaltijdboxleverancier HelloFresh werd uitgeroepen tot Marketing Company of the Year. Arno de Jong, Chief Marketing Officer van Nederlandse Loterij, is uitgeroepen tot Marketeer of the Year. Met duizend marketingprofessionals die meekeken via de levendige livestream vanuit Capital C in Amsterdam was de uitreiking en zesde editie van de Dutch Marketing Awards een ongebruikelijk, gedenkwaardig event.

  De Dutch Marketing Awards zijn de belangrijkste marketingprijzen van Nederland en zijn een samenwerking tussen marketingberoepsvereniging NIMA, PIM en Adformatie. De toekenning vond plaats op basis van marketingprestaties in het kalenderjaar 2019. De geplande feestelijke Award-uitreiking in het KIT in Amsterdam kon vanwege de corona-preventiemaatregelen niet plaatsvinden, maar omdat partners, sponsoren, bezoekers en vrijwilligers gebrand waren op een waardig alternatief, werd de uitreiking evengoed een mooi succes.

  Winnaars in de overige categorieën waren Too Good To Go, Swapfiets, YoungCapital en de Vegetarische Slager. Ferdinand Götzen van 3D Hubs werd Marketing Talent of the Year.

  Lees meer over "Dutch Marketing Awards: Arno de Jong is Marketeer of the Year, Hello Fresh wint Marketing Company Award"

 13. Hoe Bijenkorf klantbeleving verbetert door te luisteren

  10 maart 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Om een optimale klantbeleving te kunnen bieden, moet je heel goed naar klanten luisteren. Bij de Bijenkorf speelt het Klant Contact Center daarin een centrale rol. 'We zijn advocaat van de klant, ambassadeur van het bedrijf en aanjager van verbeteringen,' aldus manager customer care & sales Ankie Straathof. Hoe zorgt de Bijenkorf ervoor dat klantvragen niet alleen beantwoord worden maar ook het startpunt zijn voor een betere service?

  Lees meer over "Hoe Bijenkorf klantbeleving verbetert door te luisteren"

 14. Bestuursleden met innovatiekracht en een internationaal netwerk

  2 maart 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Rotterdam, 2 maart 2020 – Vandaag starten twee nieuwe bestuursleden bij het Platform Innovatie in Marketing (PIM). Wankie Chan is marketing director EMEA medium business bij Dell Technologies. Ab Chakai is manager innovatie en strategische partnerships bij Movir. Beiden hebben een sterke innovatieachtergrond en een stevige internationale positie. Met hun kennis, netwerk en drive vormen zij een waardevolle aanvulling op het PIM-bestuur.

  Lees meer over "Bestuursleden met innovatiekracht en een internationaal netwerk"

 15. Klantbeloften verbeteren klantbeleving en verhogen omzet

  21 februari 2020 - door PIM Redactie - 0 reacties

  Anders Jansen gelooft in beloven. 'Iedereen kent de zeven zekerheden van Jumbo. Alles wat daar in staat, deden ze al. Door dat tastbaar te maken, werden ze verkozen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland en steeg hun omzet substantieel.' Dit is voor elk bedrijf weggelegd, vertelt de marketingstrateeg op 3 maart tijdens de PIM-bijeenkomst over Customer Experience. Hoe kun je als marketeer zelf zulke klantbeloften opstellen, waar moet je op letten en wat levert het op?

  Lees meer over "Klantbeloften verbeteren klantbeleving en verhogen omzet"