Terugblik trends 2023 | open-source collaboratie

Visies , Algemeen 19 december 2023 om 08:05 door PIM Redactie

Blog 2 uit 4 | In opdracht van PIM geschreven door Kristel Vanderlinden van Futurekind

Terugblik trends 2023 | open-source collaboratie

TrendFest tijdelijke visual CLEAN.png

Warming up richting TrendFest 2024. Op 30 januari vindt de 19e editie plaats bij Eneco in Rotterdam. Trendwatcher Kristel Vanderlinden blikt terug op de trends van 2023.

Eén van onze toekomstversnellers van 2023 is zeker ook Open Source Collaboratie. Maar wat omhelst dit nu en waarom is het belangrijk voor bedrijven om samen te werken om innovatie te stimuleren?

Open-source collaboratie is een benadering waarbij bedrijven openheid en samenwerking omarmen om innovatie te stimuleren en waarde te creëren. Het gaat verder dan traditionele samenwerkingsmodellen door het delen van kennis, middelen en zelfs intellectueel eigendom met externe partners, concurrenten en de bredere gemeenschap. Deze aanpak vereist een verschuiving in de bedrijfscultuur en een open houding ten opzichte van externe input.

Bedrijven moeten bereid zijn om te leren van anderen, controle los te laten en nieuwe manieren van samenwerking te omarmen. Dit kan leiden tot onverwachte uitkomsten en innovatieve oplossingen voor complexe uitdagingen.

Voorbeelden van open-source collaboratie omvatten het betrekken van externe belanghebbenden bij productontwikkeling, het delen van technologische platforms en het samenwerken met concurrenten om gezamenlijke doelen te bereiken. Bedrijven die open-source collaboratie omarmen, kunnen profiteren van een breder scala aan perspectieven, gedeelde kennis en gezamenlijke innovatie.

In het rapport deelden we het voorbeeld van "Tony's Open Chain" initiatief waarmee ze andere chocolademakers helpen om eerlijke en duurzame chocolade te produceren. Dit initiatief omvat vijf principes, waaronder traceerbare bonen, een hogere prijs voor cacao, sterke boeren, een langetermijnvisie, en aandacht voor productiviteit en kwaliteit. Tony's Chocolonely deelt deze principes en instrumenten met andere chocolademakers, inclusief concurrenten, om gezamenlijk structurele veranderingen in de industrie te bewerkstelligen.

Een ander voorbeeld is het Android-besturingssysteem van Google. Android is een open-source besturingssysteem voor mobiele apparaten, wat betekent dat de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen om te gebruiken, te wijzigen en te distribueren. Dit heeft geleid tot een breed scala aan Android-apparaten van verschillende fabrikanten en een enorme groei van de mobiele markt.

Kortom, open-source collaboratie is een krachtige benadering die bedrijven in staat stelt om buiten de traditionele grenzen te denken en waarde te creëren door middel van samenwerking en openheid. Interessant voor bedrijven is deze trend te omarmen en te zien welke open source initiatieven nieuwe markten kunnen aanboren…

       Registreer voor TrendFest 2024

Het TrendFest vindt op 30 januari 2024 plaats bij Eneco in Rotterdam. Registreren is mogelijk via deze link.

Gerelateerde berichten

Andere trendrapporten

Visies , Algemeen

Blog 2 - Innovatie en marketing

20 juni 2024
Bij Platform Innovatie in Marketing (PIM) helpen we je met de nieuwste strategieën en inzichten. Zo bouwen we aan een veerkrachtig, innovatief en…
Visies , Algemeen

Blog 1 - Toekomst marketingteams in versnelling

11 juni 2024
Bij Platform Innovatie in Marketing (PIM) helpen we je met de nieuwste strategieën en inzichten. Zo bouwen we aan een veerkrachtig, innovatief en…

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox