PIM Trendrapport 2023: 'Business as not usual'

Visies 15 december 2022 om 09:52 door PIM Redactie

PIM Trendrapport 2023: 'Business as not usual'

Kristel Vanderlinden foto Kleur.jpg

Platform Innovatie in Marketing (PIM) lanceerde tijdens het PIM Trend Fest op 31 januari 2023 het 18e trendrapport. Thema van het door Kristel Vanderlinden van toekomstconsultancy bedrijf FutureKind geschreven rapport: 'Business as not usual'. Ondanks een radicaal veranderde wereld grijpen bedrijven nog vaak terug naar wat ze kennen. Maar verandering is een gegeven, en onzekerheid een constante. En juist daarin ligt een belangrijke rol voor marketeers, om ervoor te zorgen dat we de continu veranderende consument en toekomst gaan omarmen.

Een pandemie, klimaatcrisis, energiecrisis, polarisatie en een oorlog - om maar een paar gebeurtenissen van de afgelopen jaren te noemen. De wereld staat op zijn kop. En toch vallen veel organisaties terug op hun oude 'kunstjes', alsof er niets veranderd is. Veilig? Ja. Realistisch? Nee. Meer dan ooit is een langetermijnvisie nodig, in plaats van agile navelstaren. Marketeers zijn de aangewezen personen om die langetermijnvisie in te bedden in hun organisaties. Door het analyseren en duiden van trends, onder andere de trends uit het PIM Trendrapport 2023.

Oneindig veel mogelijkheden
"De wereld van vandaag én morgen biedt zoveel kansen en uitdagingen", zegt auteur van het rapport Kristel Vanderlinden. "Identiteiten en marketing worden fluïder dan ooit. Nieuwe manieren van samenwerken, open source denken en doen, de samensmelting van irl en url, non-demografie, post purpose denken en de implementatie van zeitgeist marketing: ze bieden allen nieuwe zuurstof. Het is aan organisaties om te bepalen of ze pompen of verzuipen. 'Business as not usual' is here to stay. En het mooie is: iedereen die wil, kan leren zwemmen."

Innovatieve marketing
”Gevoed door wereldwijde marktshifts is het tijd om disruptief te gaan denken én handelen. Om buiten de lijntjes te kleuren, durf te tonen en te innoveren. Daar is een mooie rol voor marketeers weggelegd. Een uitdagende rol nu de consument meer ongrijpbaar en ondefinieerbaar lijkt dan ooit”, zegt Martine de Vries, bestuurslid van PIM. “Het aanstaande  trendrapport daagt hen uit om uit hun comfortzone te komen en samen betekenisvolle impact te realiseren.”

PIM en FutureKind vinden het belangrijk dat marketeers actuele kennis en tools hebben waarmee ze zelf hun impact kunnen vergroten. Lees nu het PIM Trendrapport.

Download het PIM Trendrapport

Andere trendrapporten

Visies , Algemeen

Transformeer jouw marketingstrategie op MarTech Fest 2023: innovatie, technologie en revolutie in marketing, met branchegenoten

11 september 2023
Op 12 oktober 2023 biedt Platform Innovatie Marketing jou de kans om verder in te gaan op de toekomst van marketing met AI, Big Data, Marketing Mix Mo…
Visies

The Future is Modelled: versterk Online Marketing met Data Modelling

5 september 2023
Lars van Tulden zal de kracht van Marketing Mix Modelling onthullen, een methodologie die marketeers in staat stelt om het ideale budget voor verschil…

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox